Scratch Crumbe en Codebug voor de basisschool

Voor de basisschool hebben we een breed aanbod van unplugged lessen tot geavanceerd programmeren voor zowel de leerling als de docent. Hierbij kunnen wij laptops (met Scratch geïnstaleerd) en Crumble Controllers verzorgen. We hebben voor de geïnteresseerde ook enkele codebugs, Microbits e.a..

Unplugged

Er zijn veel voorbeelden van de zogenaamde UNPLUGGED programmeerlessen op internet te vinden waarbij kinderen zonder computer met enkele beginselen van het programmeren kennismaken. Begeleiding vanuit Boktorrobotica is mogelijk. Voorbeeld: www.codekinderen.nl/leerling/unplugged/

Scratch

Scratch is een heel leuk programma voor jong (en oud) om al programmerend bijvoorbeeld leuke verhaaltjes te maken. Als je hier nog niet mee bekend bent is het zeker de moeite waard!

Scratch site.      ScratchLogo      scratchweb.nl

Picaxe controller besturen vanuit Scratch met S2P (Scratch to Picaxe)

CRUMBLE CONTROLLER 

De Crumble is een goedkoop makkelijk te gebruiken microcontrollerboard. Met een paar crocodilleclips, USB-kabel en gratis software kan je al leds laten knipperen, sensoren gebruiken enz.. Je kunt twee motortjes aansturen. Je moet dan wel een batterij er bij aansluiten. Het maakt gebruik van dezelfde visuele programmeertaal als Scratch, maar dan veel eenvoudiger wat het voor basisschoolleerlingen erg aantrekkelijk maakt. Toch kunnen er geavanceerde schakelingen mee worden gemaakt.

Crumble_Basic-Connections-600x550

Voor site producent klik hier (Engelstalig)

Voor Engelse site met programmervoorbeelden: klik hier

 

CodeBug

CodeBug

 

Net als de Crumble heeft de CodeBug een overeenkomstige visuele programmeertaal. Door de vormgeving, ledmatrix en knoopcelbatterij is de Codebug als “broche” te dragen.

Website: www.codebug.org.uk

CodeBug versus Crumble:

Beide hebben voor- en nadelen.

Chris Dorna heeft een mooie vergelijking gemaakt op:  www.codekids.nl/?p=199

Wij geven daarom een eigen visie:

Als wearable springt de Codebug er bovenuit. Als je iets leuks in elkaar wilt knutselen heeft de Crumble enkele belangrijke voordelen zoals motordriver en de mogelijkheid tot schroefconnectoren of Dupont stekkers.

Wat in eerste instantie een nadeel lijkt, kan ook als voordeel gezien worden. Je kunt bij de Crumble software niet kopiëren en plakken.

Voor de eerste stap in het programmeren vinden wij de Crumble Controller net iets mooier omdat de software omgeving simpeler is en er “niets” mis kan gaan.

Arduino:

Arduino in combinatie met Ardublocks of Scratch kan binnen het BO worden toegepast. Echter zijn de hierboven genoemde platforms beter geschikt, zeker voor de beginnende leerling. Het is de investering zeker waard.

Andere verwijzingen voor de basisschool:

Online programmeren met STUDIO.CODE: http://studio.code.org/

Spelenderwijs gestructureerd denken: http://thefoos.com/play/

Cursus van TU delft :  Cursus  en  artikel

Meer info op de site van: mediawijsheid.nl

Geef een reactie